MAN België
Terug naar het overzicht

Grote bestelling uit België: Hansea breidt vloot uit tot meer dan 270 MAN eBussen

07.08.2024 Bus

Duurzame mobiliteit is niet langer een toekomstdroom. Hansea is hiervan een indrukwekkend bewijs: de toonaangevende particuliere busmaatschappij in België heeft al 90 MAN Lion's City E-bussen succesvol in gebruik. Het transportbedrijf heeft nu nog eens 181 e-bussen besteld bij MAN Truck & Bus, wat de fleet op een totaal van 271 volledig elektrische stadsbussen brengt.

• Grootste emissievrije busvloot in België: Hansea breidt haar vloot uit met nog eens 181 voertuigen tot een totaal van 271 Lion's City E-bussen

• De volledig elektrische stadsbussen van 10 meter, 12 meter en 18 meter worden ingezet in heel Vlaanderen

• Duurzaamheid, flexibiliteit en betrouwbaarheid van de eBussen, evenals vele jaren van goede samenwerking, overtuigden Hansea

Duurzame mobiliteit is niet langer een toekomstdroom. Hansea is hiervan een indrukwekkend bewijs: de toonaangevende particuliere busmaatschappij in België heeft al 90 MAN Lion's City E-bussen succesvol in gebruik. Het transportbedrijf heeft nu nog eens 181 e-bussen besteld bij MAN Truck & Bus, wat de fleet op een totaal van 271 volledig elektrische stadsbussen brengt. Een succesverhaal dat in 2021 begon met de testinvoering van een MAN Lion's City E.

“Met deze nieuwe bestelling zal de vloot van Hansea groeien tot meer dan 270 MAN eBussen, waardoor het de grootste emissievrije busvloot in België wordt”, zegt Barbaros Oktay, Head of Bus bij MAN Truck & Bus. “We zijn ongelooflijk trots dat Hansea opnieuw voor onze eBus heeft gekozen. De bestelling laat duidelijk zien hoe tevreden Hansea is met onze Lion's City E en dat het voertuig elke dag weer zijn waarde bewijst.”

De voertuigen worden dit jaar en volgend jaar geleverd. “Duurzaamheid is zowel voor ons als voor MAN een belangrijk thema. De bestelling is absoluut een mijlpaal die onze gezamenlijke inzet voor duurzaamheid bevestigt”, zegt Joris Larosse, CEO van Hansea. Hij vervolgt: “Ons doel is om onze hele busvloot tegen 2035 volledig te elektrificeren. We hebben vanaf het begin vertrouwd op MAN om onze vloot te transformeren. In de afgelopen tien jaar hebben we een vertrouwd partnerschap ontwikkeld op basis van intensieve professionele samenwerking.”

Maximale flexibiliteit: Hansea bestelt bussen van 10, 12 en 18 meter

Naast de milieuvriendelijkheid van de stadsbussen speelden ook betrouwbaarheid en flexibiliteit een doorslaggevende rol voor het Belgische bedrijf. Daarom heeft Hansea de MAN Lion's City E besteld, zowel in de soloversie van 12 meter als in de compacte versie van 10 meter, die dankzij zijn uitstekende wendbaarheid bijzonder goed scoort in smalle stadscentra. MAN levert ook batterij-aangedreven elektrische gelede bussen van 18 meter, die uitblinken op routes met een bijzonder hoog aantal passagiers. Dankzij de verschillende varianten kan Hansea de nieuwe busvloot inzetten voor een brede waaier aan toepassingen in heel Vlaanderen. Dat is uiterst belangrijk voor het bedrijf, aangezien het lokale en langeafstandsbuslijnen bedient als onderdeel van een contract met de openbaarvervoermaatschappijen De Lijn en TEC. Hansea biedt ook schoolbussen, werknemersvervoer en touringcardiensten.

Om ervoor te zorgen dat chauffeurs en passagiers altijd ontspannen aankomen, hechtte Hansea veel belang aan een uitgebreide comfort- en veiligheidsuitrusting. MAN OptiView bijvoorbeeld maakt het gemakkelijker voor de buschauffeur om af te slaan, vooral in druk stadsverkeer. Het spiegelvervangingssysteem maakt de dode hoek namelijk zichtbaar en zorgt zo voor meer veiligheid op de weg, vooral bij het afslaan, maar ook bij het wisselen van rijstrook en manoeuvreren. De uitrusting omvat ook een achteruitrijcamera, ledkoplampen, elektrische zonwering, een licht/regensensor en een comfortabele bestuurderszetel. Passagiers zitten ook op comfortabele zetels met zetelhoezen van hoge kwaliteit en USB- poorten.

Pionier vanaf het begin: eerste eBus in gebruik in België in 2021

Een andere doorslaggevende factor voor de nieuwe bestelling was de jarenlange goede samenwerking met de Belgische busdivisie van MAN Truck & Bus, evenals de leveringscapaciteit en het sterke MAN-servicenetwerk. Daar kan Hansea immers altijd op vertrouwen, net zoals het bedrijf al vele jaren kan vertrouwen op de eBussen van MAN. In 2021 reed de eerste MAN Lion's City E al rond in België op lijn 36 in Antwerpen. Hansea heeft de elektrische bus, die deel uitmaakte van de MAN Truck & Bus eBus-demofleet, een jaar lang getest. De succesvolle testfase vormde de basis voor de volgende bestellingen van eerst 90 en nu nog eens 181 eBussen van MAN.

“Het is een echt succesverhaal waar we ontzettend trots op zijn. Het speelde immers ook een sleutelrol in het feit dat we vorig jaar marktleider werden voor eBussen in Europa en de productiecijfers voor de Lion's City E stijgen gestaag,” legt Oktay uit. MAN is echter niet enkel marktleider op de volledige Europese markt, maar ook nummer 1 op een aantal nationale eBus-markten, waaronder België.

07.08.2024 | Bus
Duurzame mobiliteit is niet langer een toekomstdroom. Hansea is hiervan een indrukwekkend bewijs: de toonaangevende particuliere busmaatschappij in België heeft al 90 MAN Lion's City E-bussen succesvol in gebruik. Het transportbedrijf heeft nu nog eens 181 e-bussen besteld bij MAN Truck & Bus, wat de fleet op een totaal van 271 volledig elektrische stadsbussen brengt.
Meer
24.07.2024 | Truck
Megawatt-mijlpaal op 19 juli in Plattling, Beieren: voor de allereerste keer laadde een elektrische vrachtwagen zijn batterijen in het bijzijn van publiek op met meer dan 1.000 kilowatt en 1.500 ampère.
Meer
12.07.2024 | Truck
E.ON en MAN Truck & Bus zetten samen een beslissende stap voorwaarts in de uitbreiding van de oplaadinfrastructuur voor bedrijfsvoertuigen in Duitsland en Europa.
Meer