MAN België
Terug naar het overzicht

IAA Transportation 2024: MAN inspireert met compleet gamma aandrijfsystemen

20.09.2024 Truck

Op de IAA Transportation 2024 zet MAN Truck & Bus zijn emissiearme technologieën en modellen in de kijker. De vrachtwagens met elektromotor, waterstofaandrijving en ultramoderne dieselaandrijving, die te zien zijn op stand C20 (hal 12), zijn representatief voor de innovatieve en duurzame transportoplossingen van het merk.

• Met als motto 'Simplifying Business' toont MAN op de IAA zijn volledige portfolio van vrachtwagenaandrijvingen met de nieuwste elektro-, waterstof- en dieselmotoren

• De eTGL beleeft zijn wereldpremière op de IAA: de elektrisch aangedreven vrachtwagen van 12 ton vervolledigt het gamma elektrische MAN-vrachtwagens voor licht distributietransport

• MAN biedt dus een compleet portfolio van elektrische vrachtwagens van 12 tot 50 ton

• Ongeveer 2.300 bestellingen en bestelaanvragen voor de MAN eTGX en eTGS

• eTruck-configuraties zijn voortaan leverbaar met maximaal zeven batterijen (bruikbare capaciteit van 560 kWh), goed voor een rijbereik van ongeveer 650 kilometer zonder opladen

• De MAN hTGX met waterstofverbrandingsmotor vervolledigt het emissievrije gamma voor speciale toepassingen

• MAN-dieselvrachtwagen voor modeljaar 2025 met nieuwe PowerLion-aandrijflijn met geoptimaliseerde efficiëntie, incl. D30-motor en geoptimaliseerde stroomlijn: tot 4 procent lager verbruik

• MAN-vrachtwagens en -bestelwagens met nieuwe veiligheids- en rijhulpsystemen om kwetsbare weggebruikers te beschermen

Als drijvende kracht achter de verduurzaming van de transportsector gaat MAN een nieuw tijdperk in op de IAA 2024: met als motto 'Simplifying Business' toont de constructeur voor het eerst zijn volledige gamma vrachtwagenaandrijvingen met elektro-, waterstof- en dieselmotoren. Dat omvat de wereldpremière van de MAN eTGL: de elektrisch aangedreven vrachtwagen van 12 ton vervolledigt het gamma elektrische MAN-vrachtwagens voor licht distributietransport naar onderen toe. Met de eTGL biedt MAN zijn klanten nu een compleet gamma elektrische vrachtwagens van 12 tot 50 ton, inclusief het bijbehorende advies en de bijbehorende diensten, die eveneens zullen worden voorgesteld.

De waterstofverbrandingsmotor MAN hTGX vult de emissievrije portefeuille voor bijzondere toepassingen aan. In 2025 zal MAN als eerste Europese vrachtwagenconstructeur een kleine reeks vrachtwagens met waterstofverbrandingsmotor lanceren.

De innovaties in conventionele dieselaandrijvingen voor MAN-trekkers vanaf modeljaar 2025 zijn gericht op een reductie van het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot, die kan oplopen tot 4 procent. Dat wordt mogelijk gemaakt door de uiterst efficiënte, volledig nieuw ontwikkelde PowerLion-aandrijving met de nieuwe D30-motor, die is gebaseerd op het gemeenschappelijke componentenplatform van de TRATON GROUP, de nieuwe MAN TipMatic 14-versnellingsbak en aerodynamische ingrepen.

Elektromobiliteit is de belangrijkste aandrijftechnologie voor MAN Truck & Bus

"Hoewel de overgang naar CO2-vrij vrachtvervoer wordt mogelijk gemaakt door verschillende aandrijftechnologieën, ligt onze focus duidelijk op elektromobiliteit als belangrijkste aandrijftechnologie," zegt Alexander Vlaskamp, CEO van MAN Truck & Bus. De waterstofverbrandingsmotor kan een nuttige aanvulling zijn voor speciale toepassingen, net als de brandstofcelaandrijving, die momenteel nog in ontwikkeling is. Bovendien zal de dieselmotor een belangrijke rol blijven spelen tijdens de hele transformatie totdat deze volledig is vervangen. Daarom hebben we hem nog efficiënter, zuiniger en CO2-armer gemaakt met onze volledig nieuw ontwikkelde PowerLion-aandrijflijn en de nieuwe D30-motor. Hij is gebaseerd op het gemeenschappelijke motorplatform van de TRATON-GROEP en is het tastbare resultaat van de intensieve samenwerking tussen onze ontwikkelingsafdelingen. Bij MAN bouwen we vrachtwagens met verbrandings- en elektromotor op dezelfde productielijn, waardoor we flexibel kunnen reageren op verschuivingen in de vraag naar elektrische vrachtwagens. Om de transitie naar elektrische aandrijvingen te laten slagen, moet de uitbreiding van de oplaadinfrastructuur echter een absolute prioriteit zijn voor politici, infrastructuurbeheerders en fabrikanten."

De eTGL viert wereldpremière op de IAA

MAN Truck & Bus stelt de nieuwe MAN eTGL voor het eerst voor op de IAA 2024. De elektrisch aangedreven vrachtwagen van 12 ton vervolledigt het portfolio elektrische vrachtwagens van MAN voor licht distributietransport. Met een rijbereik tot 235 kilometer, snelladen in ongeveer 30 minuten en een laadvermogen tot 6.600 kilogram naargelang het koetswerk, biedt hij de ideale combinatie voor stil, lokaal en CO2-vrij transport in de stedelijke goederenlogistiek voor voedselketens, retailers of horeca. Samen met de eTGS en eTGX biedt MAN nu met de nieuwe eTGL het volledige portfolio van 12 tot 50 ton volledig elektrisch aan. Stedelijk distributietransport is een belangrijk startsegment geworden voor de overstap naar elektromobiliteit door de relatief lage rijbereikvereisten, de mogelijkheid om op te laden in depots op logistieke locaties en de toenemende geluids- en uitstootbeperkingen voor vrachtwagens met verbrandingsmotoren in stadscentra. De MAN eTGL breidt de reeds talloze eTruck-configuratievarianten nog aanzienlijk uit.

MAN breidt zijn eTruck-portfolio gevoelig uit

De 'zware' broers van de eTGL – de MAN eTGX en MAN eTGS – bieden een antwoord op de eisen van alle relevante sectoren, ombouwoplossingen en transporttaken. Met hun drie, vier, vijf of zes modulair combineerbare en variabel positioneerbare batterijen bieden de MAN eTGX en MAN eTGS van 18 tot 28 ton optionele elektrische vermogens van 333, 449 of 544 pk voor nog meer flexibiliteit. Daarnaast onthult MAN op de IAA ook een batterijopstelling met een zevende hoogspanningsbatterij voor het MAN eTGX 6x2-chassis. Met een capaciteit van 623 kWh (waarvan 560 kWh bruikbaar) breidt deze zevende batterij het rijbereik opnieuw gevoelig uit: naargelang de rijstijl levert deze configuratie een actieradius van ongeveer 650 kilometer zonder te hoeven opladen. De extra batterijstroom kan natuurlijk ook worden gebruikt om hulpaggregaten te laten werken. De zevende batterij wordt geinstalleerd door MAN Individual. De MAN eTGX en MAN eTGS worden voorbereid op de komende MCS megawatt-standaard met oplaadvermogens tot 1000 kW, waardoor de chauffeur de batterijen kan opladen tijdens zijn pauze. Dat maakt een dagelijks rijbereik tot 800 kilometer mogelijk in de configuratie met zes batterijen, wat ook volstaat voor normale langeafstandstransporten. Dat is een van de redenen waarom de interesse van klanten nu al groot is: we hebben al ongeveer 2.300 aanvragen en bestellingen ontvangen, waaronder een grote bestelling voor 100 voertuigen uit Frankrijk.

Investeringen in oplaadparken en oplaadstations

Naast concurrentiële BEV-voertuigen speelt ook de oplaadinfrastructuur een doorslaggevende rol in de opmars van elektromobiliteit. Milence, de joint venture voor laadinfrastructuur, waarin MAN als onderdeel van de TRATON-GROEP samenwerkt met Daimler Truck en Volvo Trucks, opende onlangs een van de eerste grote laadparken voor vrachtwagens in de haven van Antwerpen. In de komende jaren zullen er in totaal 1.700 oplaadpunten komen op initiatief van de fabrikanten zelf. Tegen 2030 zullen er in totaal 50.000 van deze punten nodig zijn om het hoofd te bieden aan het voortdurend toenemende aantal elektrische vrachtwagens. Als onderdeel van hun nieuwe partnerschap zullen het energiebedrijf E.ON en MAN Truck & Bus ongeveer 170 locaties in Europa bouwen, samen goed voor ongeveer 400 oplaadpunten voor het openbaar opladen van elektrische vrachtwagens. E.ON en MAN investeren in de nieuwe oplaadlocaties, die worden gebouwd naast het bestaande MAN-servicenetwerk en waar ook bedrijfsvoertuigen van andere fabrikanten openbaar kunnen opladen. Alleen al in Duitsland zijn ongeveer 125 locaties gepland. Dat maakt het tot het grootste landelijke openbare oplaadnetwerk voor zware bedrijfsvoertuigen in Duitsland tot nu toe. E.ON en MAN bouwen echter nog meer oplaadlocaties in onder meer Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Italië, Polen, Tsjechië en Hongarije. E.ON heeft al twee laadpunten in gebruik genomen aan de MAN Service-vestiging in Berlijn-Wildau. Twee andere locaties (Karlsfeld en Fürstenwalde) worden heel binnenkort in gebruik genomen, nauwelijks enkele maanden na de aankondiging.

MAN lanceert als eerste fabrikant vrachtwagens met waterstofverbrandingsmotoren

Parallel met het snel groeiende gamma elektrische voertuigen werkt MAN ook aan waterstoftechnologie als een aanvullende emissievrije oplossing voor bijzondere toepassingen zoals zwaar transport of voor regio's waar laadinfrastructuur moeilijk te implementeren is. Op de IAA toont MAN het prototype van een waterstofvrachtwagen die vanaf 2025 zal worden aangeboden als MAN hTGX. Een eerste kleine reeks van 200 voertuigen zal worden geleverd aan klanten in Duitsland, Nederland, Noorwegen, IJsland en enkele niet-Europese landen. Net als zijn elektrische tegenhanger voldoet hij aan de strenge criteria van een emissievrij voertuig.

Uiterst efficiënte conventionele aandrijving voor de transitie

Met de nieuwe Power Lion-aandrijflijn lanceert MAN een uiterst efficiënte motor voor de MAN-trekkers TGX en TGS om te voldoen aan de voortdurende vraag naar vrachtwagens met conventionele verbrandingsmotoren in de technologische overgang naar emissievrije aandrijvingen. Deze motor, die speciaal werd ontwikkeld voor MAN-voertuigen op basis van de gebundelde technologische expertise van de TRATON GROUP, dringt het brandstofverbruik en dus ook de CO2-uitstoot gevoelig terug (-4 procent). Daartoe werkt hij samen met de eveneens nieuwe MAN TipMatic 14-versnellingsbak, een nieuwe generatie remmen en aerodynamische ingrepen. Over de gehele levensduur van het voertuig resulteert dat in een geschatte kostenbesparing van meer dan 20.000 euro tegen de huidige dieselprijzen en een besparing tot 35 ton CO2. In landen met een CO2-tol zal de besparing op de kilometerkostprijs nog hoger liggen doordat het aandrijfgeheel in erg gunstige tolklassen wordt ingedeeld.

Geavanceerde veiligheids- en rijhulpsystemen

Behalve koolstofarme technologieën staan ook nieuwe assistentiesystemen in de spotlights op de IAA. Sinds begin 2024 rust MAN zijn serievrachtwagens uit met een voetgangers- en fietsersdetectiesysteem, de derde generatie van de EBA-noodremassistent en de afslagassistent ter bescherming van de meest kwetsbare weggebruikers. In mei van dit jaar volgde de nieuwe versie van de bestelwagen MAN TGE, die op de Transpotec-vakbeurs werd voorgesteld met een groot aantal nieuwe veiligheids- en assistentiefuncties. Een voorbeeld daarvan is het Cruise Assist Plus-systeem met Emergency Assist. Dat noodhulpsysteem controleert voortdurend de activiteit van de bestuurder. Als deze controle niet de gewenste resultaten oplevert, kan het systeem het voertuig tot stilstand brengen en het vervolgens beveiligen (alarmknipperlichten ontsteken, eCall inschakelen, portieren ontgrendelen).

MAN met duurzame stand op de IAA 2024

Emissiearm wegtransport staat centraal op de MAN-stand op de IAA Transportation 2024. Het concept van duurzaamheid komt echter ook tot uiting in het ontwerp van de stand in hal 12. Herbruikbare materialen, die na het evenement terug in de kringloop worden gebracht, spelen een sleutelrol in de opbouw van de stand. Zo wordt afval geminimaliseerd en worden de levenscycli van producten en materialen verlengd – geheel in de geest van de circulaire economie en waardecreatie op lange termijn. Zo wordt de stand ingericht met aluminium, tapijttegels, hout en glas in plaats van laminaat en plastic. Printmaterialen worden tot een minimum beperkt en het standpersoneel draagt papieren naamplaatjes.

De structuren worden na de IAA opgeslagen en gebruikt voor andere beurzen. De meeste meubelen en planten worden gehuurd. De aangekochte planten zullen na de IAA worden geplant rond de MAN-vestiging in München of in kantoren worden opgesteld. Een nauwkeurige berekening moet ervoor zorgen dat er aan het einde van de dag geen voedsel overblijft. Als er toch overschotten zijn, worden deze gedoneerd aan de voedselbank en niet weggegooid. Maaltijden en snacks worden uitgedeeld in papieren verpakkingen, drankjes worden geserveerd in bekers en glazen in plaats van papieren bekers. Elk MAN-bemanningslid krijgt een hervulbare waterfles, die kan worden bijgevuld aan het waterpunt.

23.09.2024 | Bus,  Services,  Truck
Met het oog op de verdere optimalisatie van de interne serviceorganisatie en dienstverlening wordt, met ingang van 1 oktober aanstaande, een specifieke Own Retail afdeling opgestart binnen MAN Truck & Bus nv, de Belgische invoerder van MAN bedrijfsvoertuigen.
Meer
20.09.2024 | Truck
Op de IAA Transportation 2024 zet MAN Truck & Bus zijn emissiearme technologieën en modellen in de kijker. De vrachtwagens met elektromotor, waterstofaandrijving en ultramoderne dieselaandrijving, die te zien zijn op stand C20 (hal 12), zijn representatief voor de innovatieve en duurzame transportoplossingen van het merk.
Meer
18.09.2024 | Truck
Tegen 2030 zal een op twee nieuw ingeschreven MAN-vrachtwagens in Europa elektrisch rijden.
Meer