MAN België
Terug naar het overzicht

Klimaatvriendelijk en zuinig: “MAN Lions” met nieuwe PowerLion-aandrijflijn

18.09.2024 Truck

Op de IAA Transportation 2024 zet de “MAN Lion” een grote sprong voorwaarts voor modeljaar 2025 – met nog meer efficiëntie en rijcomfort. Centraal in de innovaties staat een daling van het brandstofverbruik met maar liefst 4%.

• MAN-trekkers met tot 4 procent lagere verbruiks- en CO2-cijfers vanaf modeljaar 2025

• Zuinig en lage CO2-tol: nieuwe D30-motor, nieuwe transmissie, geoptimaliseerde stroomlijn, nieuwe remmen

• Gebruikerscomfort: verbeterde geluiddemping, nieuwe weergavefuncties, nieuwe interieurkleuren

• Geoptimaliseerd voor gebruik: vereenvoudigde voertuigconfiguratie en 'over-the-air'-programmering van koetswerkfuncties

• SimplePay: duidelijke kostentransparantie voor het hele voertuigenpark

De MAN-ingenieurs wisten deze daling voornamelijk te realiseren met behulp van de nieuwe D30 PowerLion-motor en enkele aerodynamische ingrepen.

Dat levert een dubbel besparingspotentieel op: met het oog op de CO2-afhankelijke tolclassificatie die sinds 1 januari 2024 in onder meer Duitsland, Oostenrijk en Denemarken van kracht is, kan een overeenkomstig verlaagd toltarief voor zuinige voertuigen een besparing van enkele duizenden euro's opleveren over de hele levensduur van het voertuig.

"Onze nieuwe, uiterst efficiënte PowerLion-aandrijflijn met de nieuwe D30-motor en de nieuwe MAN TipMatic 14-versnellingsbak is de sleutel tot een hogere winstmarge voor de transportactiviteiten van onze klanten. Het aandrijfgeheel steunt op het gemeenschappelijke componentenplatform van de TRATON-GROEP en is het tastbare resultaat van de intensieve samenwerking tussen onze ontwikkelingsafdelingen. Want hoewel we de elektrische aandrijving op de lange termijn als de voornaamste technologie voor het vrachtvervoer over de weg zien, zal diesel in tussentijd nog een belangrijke rol blijven spelen. Elke liter brandstof die we besparen, vermindert de CO2-uitstoot en de kosten voor transportbedrijven. Dat maakt het op zijn beurt gemakkelijker voor onze klanten om de overstap naar emissievrije technologieën te maken," zegt Friedrich Baumann, lid van de Raad van Bestuur voor Sales & Customer Solutions bij MAN Truck & Bus.

D30-motor: topscores voor zuinigheid

De nieuwe D3066 (afgekort tot D30-motor) met een maximaal rendement van meer dan 50 procent en het laagste brandstofverbruik in zijn klasse is een van 's werelds meest geavanceerde motoren voor commerciële voertuigen. De volledig nieuw ontwikkelde krachtbron plukt de vruchten van de gecombineerde technische expertise van de TRATON-GROEP en zal de eerder beschikbare D26- en D15-motoren vervangen in alle MAN 4x2-trekkers met oplegger in normale en lage hoogte. De D30 is verkrijgbaar in zes vermogensniveaus van 380 tot 560 pk (2.100 tot 2.800 Nm).

Het harmonieuze samenspel tussen de XPI common-rail injectie met een inspuitdruk tot 1.800 bar en verstuivers met tien gaatjes enerzijds en de geoptimaliseerde turbo met twee vermogensafhankelijke geometrieën anderzijds, draagt aanzienlijk bij tot de hoge efficiëntie van de D30-motor.

De nieuwe dieselmotor met dubbele SCR-katalysator wordt altijd gecombineerd met de eveneens nieuw ontwikkelde MAN TipMatic 14-versnellingsbak en de nieuwe keuze aan hypoïde assen. Exclusieve opties voor de D30 PowerLion-aandrijflijn zijn onder meer de krachtige CRB-motorrem (Compression Release Brake) met maximaal 355 kW, de 47 retarder met maximaal 4700 Nm remkracht, die kan worden ontkoppeld om het brandstofverbruik verder te verlagen, en het uitgebreide gamma aftakassen aan motor- en transmissiezijde voor een breed scala aan aanvullende toepassingen, zoals hydraulische pompen of compressoren.

MAN TipMatic 14: slim schakelen

Ook de nieuwe MAN TipMatic 14-versnellingsbak profiteerde tijdens zijn ontwikkeling van de gecombineerde technologische expertise van de TRATON-GROEP en zal in de toekomst de vorige MAN TipMatic 12-versnellingsbak vervangen in alle standaard MAN-trekkers van de zware serie. In vergelijking met die laatste is de nieuwste TipMatic ongeveer 60 kilogram lichter.

De nieuwe TipMatic-transmissie telt veertien versnellingen vooruit en twee achteruit, met zes extra achteruitversnellingen die indien nodig vanop afstand kunnen worden geactiveerd via MAN Now. Dat betekent dat hogere achteruitrijsnelheden indien nodig ook mogelijk zijn. Tegelijkertijd leent de MAN TipMatic 14 zich perfect voor erg nauwkeurige manoeuvres bij lage snelheden met gesloten koppeling. De gerobotiseerde versnellingsbak neemt automatisch de koppelingsbediening en de schakelovergangen voor zijn rekening. Het systeem wordt aangestuurd door software en bepaalt altijd de optimale start- en schakelstrategie in combinatie met de belastings- en hellingsdetectie. De nieuwe MOTION-tandwielolie (SAE-classificatie: 75W) bespaart brandstof dankzij de geoptimaliseerde smeerkenmerken en beperkt slijtage tot een minimum. De nieuwe MAN EasyStart-stabilisatorstang met kruipfunctie biedt extra ondersteuning voor een soepele voortgang.

De innovatieve SmartShifting-functie draagt indien nodig bij tot bijzonder snelle schakelovergangen met minimale onderbrekingen van de trekkracht, wat de efficiëntie ten goede komt. Een andere belangrijke verandering voor de potentiële brandstofbesparingen is de overstap van de directe aandrijving naar een versnellingsbak met overdrive – vooral in combinatie met de gps- ondersteunde snelheidsregelaar MAN EfficientCruise GPS en de Predictive Drive-functie, die zich bijzonder nauwkeurig toont.

Met de nieuwe MAN TipMatic 14-transmissie profiteren klanten ook van een lange levensduur, lage onderhoudskosten en een hoog continu remkoppel tot 4700 Newtonmeter met de Retarder 47.

Nieuwe schijfremmen en geoptimaliseerde aerodynamica

Op de IAA presenteert MAN ook een nieuwe remversie met beperkt wrijvingsverlies voor de vrachtwagenvarianten met een bruto voertuiggewicht van 18 ton of meer. De intern geventileerde schijven van de pneumatisch bediende schijfremmen zorgen voor een optimale warmteafvoer voor langdurig hoge remprestaties. Met het nieuwe remblokretoursysteem worden de remblokken na het loslaten van de rem automatisch van de remschijf gedrukt dankzij veerelementen, zodat er geen restslijpmoment wordt gegenereerd. Dat zorgt voor nog minder slijtage, geluid en brandstofverbruik.

Eveneens om het brandstofverbruik te verlagen, heeft het MAN-ontwikkelingsteam het frame en de vloer van de zware leeuwen in een nieuw jasje gestoken: de rubberen lippen van de nieuwe optionele framepanelen voor de TGX- en TGS-trekkers aan de rechter- en linkerkant verkleinen de luchtopeningen aan de boven- en onderkant. Dat reduceert de turbulentie en luchtweerstand en dus ook het brandstofverbruik. De nieuwe aerodynamische bodembekleding voor de vooras verbetert ook de luchtstroom rond de D30-trekkers uit de TGX-serie. Voor voertuigen zonder bodembekleding zorgt de verlengde spoilerlip op de voorste onderrijbescherming voor een vloeiendere luchtstroom rond de onderkant. Als optie is ook een nieuwe radiatorbescherming verkrijgbaar.

Interieur: updates op het vlak van ergonomie, functionaliteit en design

Voor modeljaar 2025 biedt het volledig digitale hoofdinstrument nieuwe functies, zoals de weergave van het bruto treingewicht. Het 12,3 duim grote kleurenscherm van het Professional-instrumentenpaneel heeft ook een nieuw wijzerdesign. Eveneens nieuw is de geanimeerde startinformatie, die de belangrijkste gegevens weergeeft zodra u instapt, zonder dat u daarvoor het contact hoeft aan te zetten. Dankzij de nieuwe kalme weergavemodus met gereduceerd informatiedisplay kunnen chauffeurs zich nog beter concentreren op het verkeer.

Daarnaast zorgt de verbeterde geluidsisolatie voor nog meer rust in de cabine: de geluiddempende voorruit verlaagt het geluidsniveau binnenin dankzij de 0,81 mm dikke akoestische tussenlaag, terwijl de inkapseling van de D30 PowerLion-aandrijflijn het geluid van de motor zowel binnen als buiten verlaagt. Last but not least worden er nieuwe kleurencombinaties en accenten geïntroduceerd in de cabine in Desert Beige, Tuscan Red en Moon Grey met Silver.

Gestandaardiseerd frame: normen voor de rangschikking van aanbouwdelen

Vanaf modeljaar 2025 zullen er ook zestien gestandaardiseerde basislayouts zijn voor een uniforme structurering van de componenten op het frame, gebaseerd op de typische toepassingen van een 4x2-trekker in normale hoogte en laag ontwerp. Dat maakt configuraties, onderhoud, reparaties, tankopstellingen en installaties achteraf nog eenvoudiger. De nieuwe combinatietanks met intern gescheiden ruimtes voor 690 liter diesel en 165 liter AdBlue maken ook optimaal gebruik van de installatieruimte. Nog een innovatie op het gebied van design: vanaf modeljaar 2025 worden een opnieuw ontworpen bescherming tegen klemrijden aan de voorzijde en een robuuste pendelophanging met het laagste instapniveau, die voorheen was voorbehouden aan de tractiemodellen, beschikbaar voor voertuigen met een normale ontwerp- en bumperhoogte.

Afgestemd op de toepassing: koetswerkintegratie 'over the air' met MAN PAL

De motor in- en uitschakelen, de aftakas in- en uitschakelen of de zwaailampen en achterlichten van een kipper tijdens het rijden activeren: er kunnen tot tien specifieke koetswerkfuncties worden toegewezen aan het nieuwe koetswerkklavier in de middenconsole of aan het Easy Control-klavier in het bestuurdersportier, dat eenvoudig 'over the air' in het voertuig kunnen worden geladen dankzij MAN PAL. De koetswerkfabrikant kan de parameters en functionele logica van de elektronische koetswerkinterfaces en bedieningspanelen eenvoudig aanpassen aan de respectieve koetswerkfunctie, zonder dat er een diagnosetool of een tijdrovend bezoek aan de werkplaats nodig is. MAN PAL is snel en direct toegankelijk via het ABBI-portaal voor koetswerkbouwers van MAN.

SimplePay: eenvoudige verwerking en transparantie voor fleetkosten

Met SimplePay hebben fleetbeheerders de kosten van een MAN-vloot of gemengd voertuigenpark onder controle door de tank- en laadkaarten digitaal op te slaan op het platform en toe te wijzen aan elk voertuig (emissienormen 5 en 6). Deze dienst, die in verscheidene landen beschikbaar is, biedt een gebruiksvriendelijk overzicht via het RIO-platform. Vanaf de IAA 2024 zullen de diensten tanken, parkeren, wasstraat, tankreiniging en een digitaal opgeslagen kredietlimiet in geval van pech beschikbaar zijn. Met SimplePay kunnen tankbeurten via de MAN Driver-app of het MAN-mediasysteem worden geautoriseerd en kunnen parkeerplaatsen en wasstraten vooraf via de Driver-app worden gereserveerd en betaald. Bij pech kan SimplePay ook worden gebruikt om een digitaal budget op te slaan om eventuele reparatiekosten te dekken.

De afzonderlijke uitrustingsopties voor modeljaar 2025 zullen vanaf oktober 2024 gefaseerd te bestellen zijn.

23.09.2024 | Bus,  Services,  Truck
Met het oog op de verdere optimalisatie van de interne serviceorganisatie en dienstverlening wordt, met ingang van 1 oktober aanstaande, een specifieke Own Retail afdeling opgestart binnen MAN Truck & Bus nv, de Belgische invoerder van MAN bedrijfsvoertuigen.
Meer
20.09.2024 | Truck
Op de IAA Transportation 2024 zet MAN Truck & Bus zijn emissiearme technologieën en modellen in de kijker. De vrachtwagens met elektromotor, waterstofaandrijving en ultramoderne dieselaandrijving, die te zien zijn op stand C20 (hal 12), zijn representatief voor de innovatieve en duurzame transportoplossingen van het merk.
Meer
18.09.2024 | Truck
Tegen 2030 zal een op twee nieuw ingeschreven MAN-vrachtwagens in Europa elektrisch rijden.
Meer