MAN België
Terug naar het overzicht

MAN breidt eTruck-portfolio gevoelig uit

18.09.2024 Truck

Tegen 2030 zal een op twee nieuw ingeschreven MAN-vrachtwagens in Europa elektrisch rijden.

- De MAN eTGX en MAN eTGS bieden nog meer mogelijke configuraties

- Krachtige batterij met een levensduur tot 1,6 miljoen kilometer of 15 jaar, naargelang het gebruik

- Drie, vier, vijf of zes: tot 2,4 ton extra laadvermogen dankzij de klantspecifieke selectie van het aantal batterijen

- Nieuw: een zevende batterij voor het eTGX 6x2-chassis, met een rijbereik tot 650 kilometer als resultaat

- Nieuw: de MAN eTGL breidt het eTruck-gamma uit

- Aan de slag met de elektrische mobiliteit: sectorspecifiek 360°-advies en diensten rond elektrische mobiliteit

Tegen 2030 zal een op twee nieuw ingeschreven MAN-vrachtwagens in Europa elektrisch rijden. Daartoe heeft de bedrijfsvoertuigenconstructeur een sterk en flexibel eTruck-portfolio uitgebouwd, dat volledig te zien zal zijn op de IAA Transportation 2024: het maakt een groot aantal configureerbare varianten mogelijk, wat betekent dat bijna alle vrachtwagentoepassingen ook elektrisch kunnen worden gerealiseerd: Van langeafstands- en distributietransport tot gemeentelijke of speciale toepassingen.

Ondertussen registreert MAN een enorme vraag naar de nieuwe eTruck: sinds de verkoopstart eind 2023 werden er al ongeveer 2.300 exemplaren van de MAN eTGX en MAN eTGS aangevraagd of besteld. De eerste reeks 'early-fleet'-modellen, die dit jaar wordt gebouwd, is dan ook op enkele voertuigen na volledig uitverkocht. De meeste aanvragen hebben al betrekking op de serievoertuigen die vanaf 2025 van de band zullen rollen in de MAN-fabriek te München.

De MAN eTGX en eTGS kunnen tot in de puntjes worden gepersonaliseerd, met maar liefst negen verschillende wielbases, zes cabineversies, diverse vermogensniveaus, batterijcombinaties, laadaansluitposities, gestuurde en niet-gestuurde naloopassen, bladluchtvering en volledige luchtvering, speciaal op de betreffende toepassing afgestemde rijprogramma's en talloze andere functies.

MAN Truck & Bus zal op de IAA Transportation 2024 ook de nieuwe MAN eTGL onthullen. De elektrisch aangedreven vrachtwagen van 12 ton vervolledigt het portfolio elektrische vrachtwagens van MAN voor licht distributietransport. Met een rijbereik tot 235 kilometer, snelladen in ongeveer 30 minuten en een laadvermogen tot 6.600 kilogram naargelang het koetswerk, biedt hij de ideale combinatie voor stil, lokaal en CO2-vrij transport in de stedelijke goederenlogistiek voor voedselketens, retailers of horeca. Samen met de eTGS en eTGX biedt MAN nu met de nieuwe eTGL het volledige portfolio van 12 tot 50 ton volledig elektrisch aan.

"De nieuwe MAN eTruck voldoet aan alle voorwaarden voor de duurzame elektrificering van het vrachtvervoer over de weg", zegt Friedrich Baumann, lid van de Raad van Bestuur voor Verkoop en Klantenoplossingen bij MAN Truck & Bus. "We kunnen elke klant de optimale combinatie van elektrisch voertuig en individuele vereisten bieden."

Dankzij een verwachte gebruiksperiode tot 1,6 miljoen kilometer of 15 jaar naargelang de toepassing, zijn de batterijen ook uiterst duurzaam.

Aantal batterijen en plaatsing op maat

Met hun drie, vier, vijf of zes modulair combineerbare en variabel positioneerbare batterijen bieden de MAN eTGX en MAN eTGS van 18 tot 28 ton optionele elektrische vermogens van 333, 449 of 544 pk voor nog meer flexibiliteit. Voertuigen voor afvalinzameling met achter- of zijlader, afrol- en kipladers, voor het storten van bouwpuin e.d., platformvoertuigen, driewegkippers en kraankippers voor het transport van bouwmaterialen, evenals sneeuwruimers of hoogwerkers kunnen net als vele andere opbouwoplossingen eenvoudig worden geïmplementeerd op de nieuwe eTruck van MAN. Dankzij het erg compacte ontwerp van de batterijmodules kan bijvoorbeeld ook de klassieke grote opleggertrekker in de productielogistiek worden gerealiseerd – ondanks de lage framehoogte en korte wielbases.

Een gloednieuwe optie is de mogelijkheid om het MAN eTGX 6x2-chassis uit te rusten met een zevende batterij. Dat kan via MAN Individual. Deze oplossing zorgt voor een maximale bruikbare batterijcapaciteit van 560 kWh, wat resulteert in een rijbereik van ongeveer 650 kilometer zonder te hoeven opladen.

Net zo belangrijk als de op maat gemaakte eTruck-toepassing is dat de nieuwe MAN eTGX en eTGS een groot rijbereik naar voren schuiven: zelfs bij de kortste wielbasis van 3,75 meter kunnen trekkers worden uitgerust met zes batterijen met een maximaal bruikbare capaciteit van 480 kWh of vijf batterijen met een maximaal bruikbare capaciteit van 400 kWh. Dat vertaalt zich in een rijbereik tot 500 kilometer voor chassis in sologebruik zonder tussentijds opladen of een dagelijks rijbereik van 800 kilometer voor opleggercombinaties.

MCS beschikbaar vanaf de start van de verkoop

Naast de CCS-norm met laadvermogens tot 375 kW biedt MAN sinds het begin van de verkoop in oktober 2023 ook de veel krachtigere MCS-norm (megawatt-laden) aan voor snel tussentijds opladen tijdens pauzes. Deze optie zal aanvankelijk laadsnelheden tot 750 kW mogelijk maken, die in een latere uitbreidingsfase echter zullen worden opgetrokken tot meer dan een megawatt. Ook hier heeft MAN geopteerd voor een maximale gebruiksflexibiliteit voor de klant, met verschillende laadpuntposities in de depots. Twee CCS-aansluitingen kunnen variabel worden gepositioneerd aan de linker- en rechterkant achter de voorste wielkast of rechts achteraan het frame.

Uitgebreid eMobility-advies en diensten

Als aanvulling op het uitgebreide eTruck-gamma kunnen MAN-klanten ook profiteren van het onlangs gepresenteerde 360° eMobility Consulting-programma: Het advies over de overstap naar elektrische mobiliteit omvat klantspecifieke analyses van de inzet van voertuigen en de vereisten voor de laadinfrastructuur. De laadstations zelf maken ook deel uit van het aanbod van MAN via partnerschappen met leveranciers van laadinfrastructuur. Bovendien biedt MAN net als voor klassiek aangedreven vrachtwagens ook servicecontracten en financieringsoplossingen die specifiek zijn afgestemd op de elektrische mobiliteit en de behoeften van de milieutechnologiesector, evenals tal van digitale diensten voor het gebruik van de nieuwe elektrische leeuwen. Een voorbeeld daarvan is MAN eReadyCheck, waarmee klanten kunnen nagaan hoe hun leveringsroutes puur elektrisch kunnen worden gereden.

23.09.2024 | Bus,  Services,  Truck
Met het oog op de verdere optimalisatie van de interne serviceorganisatie en dienstverlening wordt, met ingang van 1 oktober aanstaande, een specifieke Own Retail afdeling opgestart binnen MAN Truck & Bus nv, de Belgische invoerder van MAN bedrijfsvoertuigen.
Meer
20.09.2024 | Truck
Op de IAA Transportation 2024 zet MAN Truck & Bus zijn emissiearme technologieën en modellen in de kijker. De vrachtwagens met elektromotor, waterstofaandrijving en ultramoderne dieselaandrijving, die te zien zijn op stand C20 (hal 12), zijn representatief voor de innovatieve en duurzame transportoplossingen van het merk.
Meer
18.09.2024 | Truck
Tegen 2030 zal een op twee nieuw ingeschreven MAN-vrachtwagens in Europa elektrisch rijden.
Meer