MAN Truck & Bus maakt snel na elkaar de overstap naar elektromobiliteit: na een bouwperiode van slechts één jaar viert het bedrijf vandaag de inhuldigingsceremonie van het nieuwe gebouw voor de grootschalige batterijproductie voor volledig elektrische vrachtwagens en bussen in de vestiging in Neurenberg.
• Totale investering van ongeveer 100 miljoen euro
• Bijna 350 jobs in toekomstige technologie
• Start van grootschalige batterijproductie voor volledig elektrische vrachtwagens en bussen van MAN vanaf april 2025
• MAN is de eerste fabrikant van bedrijfsvoertuigen in Duitsland met een eigen serieproductie van batterijen
• Alexander Vlaskamp, CEO van MAN: “Onze eigen batterijproductie opzetten is een mijlpaal voor MAN en een belangrijk signaal voor Beieren en Duitsland als industriële locatie.”
Enkele weken na de levering van de allereerste MAN eTruck aan een klant is de inhuldigingsceremonie het volgende hoogtepunt voor de fabrikant van bedrijfsvoertuigen uit München. Vanaf april 2025 zullen hoogspanningsbatterijen industrieel worden geproduceerd in Neurenberg met behulp van geavanceerde productiemethoden op 17.000 vierkante meter. Daardoor worden er in de toekomst bijna 350 nieuwe jobs gecreëerd. MAN zal de eerste fabrikant van bedrijfsvoertuigen zijn die een eigen serieproductie van batterijen start in Duitsland. Het investeringsvolume voor het nieuwe gebouw, inclusief investeringen in logistiek, infrastructuur, gebouwen en productiefaciliteiten, bedraagt in totaal ongeveer 100 miljoen euro.
Markus Söder, Beierse minister-president, Marcus König, burgemeester van Neurenberg, Alexander Vlaskamp, CEO van MAN Truck & Bus en Markus Wansch, voorzitter van de ondernemingsraad van de MAN-vestiging in Neurenberg, waren aanwezig op de ceremonie.
Alexander Vlaskamp: “De aandrijvingen van de toekomst worden in Neurenberg geproduceerd. Naast het ontwikkelen van batterijen zullen we daar over een paar maanden ook de nieuwste technologieën gebruiken om ze op grote schaal te produceren. De ceremonie is een belangrijke mijlpaal voor ons bedrijf op weg naar de grote transformatie naar elektromobiliteit. En het is ook een duidelijk engagement van MAN tegenover Beieren en Duitsland als vestigingsplaats. Dat werd mogelijk gemaakt door een nauwe samenwerking tussen het bedrijf, onze ondernemingsraad en Beierse politici.” Momenteel worden er al batterijpacks voor de volledig elektrische voertuigen van MAN op kleine schaal geproduceerd in de vestiging in Neurenberg. Met de start van de productie op grote schaal zal de productieruimte voor kleine hoeveelheden geleidelijk worden ingezet voor de ontwikkeling van de volgende batterijgeneratie en de reconditionering van batterijen. Vanaf april 2025 worden de geleverde modules van de productie op grote schaal in batterijlagen geplaatst. Deze lagen worden op elkaar gestapeld om het batterijpack samen te stellen en vervolgens getest.
Meer dan 50 handmatige en geautomatiseerde montagestations en zeven testbanken voor kwaliteitsgarantie worden geïnstalleerd op een oppervlakte van 17.000 vierkante meter. De eerste productiesystemen worden al geïnstalleerd. Vanaf april 2025 zullen er in een eerste uitbreidingsfase tot 50.000 batterijen per jaar worden geproduceerd. Afhankelijk van hoe de markt zich ontwikkelt, wordt deze capaciteit verhoogd tot 100.000 hoogspanningsbatterijen in 2030. Met een hoogte van meer dan 35 meter is het nieuwe gebouw het hoogste productiegebouw op de locatie.
Ingo Essel, hoofd van de MAN-vestiging in Neurenberg: “De overstap naar elektromobiliteit is een beslissende stap richting de toekomst voor onze vestiging. We hebben tientallen jaren ervaring in de ontwikkeling en productie van motoren en zijn nu ook ideaal geplaatst om een Centre of Excellence voor alternatieve aandrijvingstechnologieën te worden.”
De Vrijstaat Beieren investeert ook ongeveer 30 miljoen euro voor verdere ontwikkeling en onderzoek naar batterijtechnologie. Deze investering heeft onder andere de integratie van innovatieve laserlascellen mogelijk gemaakt. Laserlassen is de meest innovatieve, efficiënte en zachte productietechnologie om batterijmodules te bouwen. Met een krachtige 8 kW-schijflaser, robotgestuurde optiek en ultrafijne sensoren worden individuele batterijcellen elektrisch met elkaar verbonden met de grootste precisie en hoogste kwaliteit. Samen met de Technische Universiteit (TU) van München onderzoekt MAN de verdere ontwikkeling van deze technologie, die zal worden gebruikt in een toekomstige generatie batterijen.