MAN België
Terug naar het overzicht

Megawattladers voor elektrische vrachtwagens tot 3.000 kW

24.07.2024 Truck

Megawatt-mijlpaal op 19 juli in Plattling, Beieren: voor de allereerste keer laadde een elektrische vrachtwagen zijn batterijen in het bijzijn van publiek op met meer dan 1.000 kilowatt en 1.500 ampère.

NEFTON levert laadconcepten voor emissievrij vrachtvervoer

• MAN Truck & Bus, de Technische Universiteit München en andere partners stellen de resultaten voor van het NEFTON-onderzoeksproject in verband met laadinfrastructuur

• Eerste publieke laaddemonstratie met meer dan 1.000 kW in aanwezigheid van staatsminister Hubert Aiwanger

• Focus ligt al op laadcapaciteiten tot 3.000 kW en bidirectioneel laden

• Uitbreiding openbare laadinfrastructuur dringend nodig

Megawatt-mijlpaal op 19 juli in Plattling, Beieren: voor de allereerste keer laadde een elektrische vrachtwagen zijn batterijen in het bijzijn van publiek op met meer dan 1.000 kilowatt en 1.500 ampère.

Genoeg om de langeafstands-eTruck van MAN met een gewicht van 40 ton in 30 minuten een rijbereik van ongeveer 400 kilometer te geven. De oplaadpremière werd bijgewoond door de Beierse staatsminister van Economische Zaken, Regionale Ontwikkeling en Energie, Hubert Aiwanger, de voorzitster van de Duitse Raad van Economische Experts, prof. Monika Schnitzer, en ongeveer 200 andere gasten uit de politiek, de media, het bedrijfsleven en de wetenschappelijke wereld en maakte deel uit van de voorstelling van de resultaten van het NEFTON-onderzoeksproject dat in 2021 van start ging. In het project, dat wordt gefinancierd door het Duitse Federale Ministerie voor Economie en Klimaatbescherming, analyseerden MAN Truck & Bus en de Technische Universiteit van München (TUM) samen met vijf andere partners uit de wetenschappelijke wereld en de industrie het systeem dat bestaat uit een volledig elektrische vrachtwagen, laadstation en netaansluiting en ontwierpen ze het voor verschillende toepassingsscenario's. De focus ligt op het Megawatt Charging System (MCS) voor het ultrasnel opladen van elektrische vrachtwagens tijdens de pauze van de chauffeur of bij het laden en lossen op het laadperron.

"Met NEFTON zijn we erin geslaagd technologieën te ontwikkelen om elektrische vrachtwagens heel snel en met een vermogen van meer dan 1.000 kW op te laden. Ons onderzoek richtte zich op de uitvoerbaarheid, de kosten en het netaansluitingsvermogen.

Samen met onze projectpartners hebben we duidelijk aangetoond dat elektrische vrachtwagens en megawattladers de perfecte combinatie zijn voor het volledig koolstofvrij maken van het vrachtvervoer over de weg. De technologie is er, nu moeten we de uitbreiding van de laadinfrastructuur op de markt stimuleren in nauwe samenwerking met politici, de energie- industrie en voertuigfabrikanten", zegt dr. Frederik Zohm, lid van de raad van bestuur voor onderzoek en ontwikkeling bij MAN Truck & Bus.

Met megawattladers worden elektrische vrachtwagens een emissievrij alternatief voor de huidige dieselvrachtwagens in alle gangbare vervoerstoepassingen, inclusief langeafstandsvervoer. Ongeveer 80% van alle goederen wordt over de weg vervoerd. Dat betekent dat het goederenvervoer over de weg verantwoordelijk is voor het overgrote deel van de uitstoot van broeikasgassen in het vrachtvervoer. Overschakelen op emissievrije vrachtwagens is dan ook een belangrijke factor om de doelstellingen van de Klimaatovereenkomst van Parijs te halen.

Prof. Markus Lienkamp van de leerstoel Autotechniek aan de TUM, die het NEFTON-projectconsortium leidt, legt uit: "De wetenschappelijke feiten spreken voor zich: batterijaangedreven elektrische vrachtwagens hebben een efficiëntie van ongeveer 75%. Brandstofcelvrachtwagens met een efficiëntie van slechts 26% en e-Fuels met een efficiëntie van slechts 14% zijn hier mijlenver van verwijderd. Om elektrische vrachtwagens echt effectief te kunnen gebruiken, ontbreekt het echter nog aan infrastructuur op de belangrijkste transportroutes. De technologie voor megawattladers is in dit opzicht een enorme stap vooruit."

Staatsminister Hubert Aiwanger benadrukte: "Het onderzoeksproject toont aan: hightech en expertise uit Beieren geven vorm aan de mobiliteit van de toekomst. Dergelijke initiatieven zorgen voor een geleidelijke decarbonisatie van de logistiek en het vrachtvervoer, waardoor ook Beieren aantrekkelijker wordt als vestigingsplaats voor bedrijven. Ik wil dan ook iedereen bedanken die met succes heeft deelgenomen aan het NEFTON-project. Vooral het Megawatt Charging System (MCS) versnelt de laadtijd van vrachtwagens enorm en is daarom een mijlpaal voor de elektromobiliteit. MAN heeft de uitvoerbaarheid van deze technologie reeds bewezen en een sleutelrol gespeeld bij de standaardisatie ervan.

In ons huidige financieringsprogramma houden we ook rekening met de MCS-technologie. In de eerste ronde financieren we 86 laadpunten voor vrachtvervoer over de weg, en de volgende financieringsoproep zal in het late najaar plaatsvinden. Samen met onze waterstoffinanciering staat dit programma symbool voor de openheid van de Beierse deelstaatregering met betrekking tot technologie in mobiliteit."

NEFTON bevestigt de duidelijke behoefte aan openbare laadinfrastructuur

De onderzoeksresultaten van NEFTON, gebaseerd op de analyse van levensechte implementatiescenario's van vier transportbedrijven, tonen duidelijk het belang aan van openbare snellaadinfrastructuur voor de transitie naar duurzaam rijden: terwijl het al mogelijk is om het vervoer in regionale en distributieactiviteiten te elektrificeren met behulp van de eigen laadinfrastructuur van de logistieke centra, vereist een effectieve omzetting van het langeafstandsvervoer snellaadstations met een laadvermogen tot één megawatt om de 50 km langs de kernroutes van het autowegennet. Laadcapaciteiten tot 3.000 kW, zoals NEFTON ook heeft onderzocht, kunnen zelfs de efficiëntie en flexibiliteit van elektrische vrachtwagens voor langeafstandsvervoer in de toekomst verhogen. NEFTON heeft ook al gekeken naar bidirectioneel opladen met het oog op een mogelijke integratie van de vrachtwagen als opslageenheid in het elektriciteitsnet zodat overdag efficiënter gebruik kan worden gemaakt van de elektriciteitsvoorziening. Naast MAN Truck & Bus en de TUM maken ook het Deggendorf Institute of Technology, Fraunhofer ISE, Forschungsstelle für Energiewirtschaft e.V. (FfE), AVL Software en Functions GmbH en Prettl Electronics Automotive deel uit van het onderzoeksconsortium.

MAN hecht veel belang aan de uitbreiding van de infrastructuur

Volgens schattingen van de sector zijn er tegen 2030 ongeveer 50.000 krachtige megawattlaadstations nodig om de mobiliteitstransitie voor vrachtwagens in Europa duurzaam te bevorderen. In datzelfde jaar zal naar verwachting de helft van alle nieuwe MAN-vrachtwagens die in Europa geregistreerd worden, elektrisch zijn. Daarom is MAN ook betrokken bij laadinfrastructuurprojecten zoals NEFTON. Begin juli werd een partnerschap opgestart met energieleverancier E.ON om ongeveer 400 laadpunten te plaatsen op ongeveer 170 locaties in Europa. Met ongeveer 125 locaties zal dit ook het grootste openbare laadnetwerk voor bedrijfsvoertuigen in Duitsland tot nu toe opleveren. Als onderdeel van de TRATON Group is MAN, samen met Daimler Trucks en AB Volvo, ook betrokken bij de joint venture Milence, die geleidelijk minstens 1.700 laadpunten voor bedrijfsvoertuigen in Europa bouwt. MAN heeft ook zijn eigen laadinfrastructuur en overeenkomstige adviesdiensten in zijn portfolio voor zijn klanten via samenwerkingsverbanden met partners.

24.07.2024 | Truck
Megawatt-mijlpaal op 19 juli in Plattling, Beieren: voor de allereerste keer laadde een elektrische vrachtwagen zijn batterijen in het bijzijn van publiek op met meer dan 1.000 kilowatt en 1.500 ampère.
Meer
12.07.2024 | Truck
E.ON en MAN Truck & Bus zetten samen een beslissende stap voorwaarts in de uitbreiding van de oplaadinfrastructuur voor bedrijfsvoertuigen in Duitsland en Europa.
Meer
05.07.2024 | Truck
In de aanloop naar de IAA Transportation 2024 gaf MAN Truck & Bus begin juli een voorproefje van zijn salonoptreden in september. De testritten aan de voet van de Oostenrijkse Alpen besteedden aandacht aan koolstofarm vrachtvervoer over de weg. Voor het eerst kregen zo'n 200 journalisten de kans om hypergeavanceerde vrachtwagens op batterijen, waterstof en diesel rechtstreeks met elkaar te vergelijken.
Meer